Jak Posílit imunitní systém

Jak podpořit imunitní systém? Aneb nejznámější druhy vitamínů.

 

Hlavním úkolem imunitního systému je bránit tělo před bakteriemi a viry. Podzim, zima i jaro a střídání teplot přinášejí větší výskyt nemocí a je potřeba našemu imunitnímu systému pomoci, aby se s nimi mohl lépe vypořádat.

Mezi základní činnosti pro podporu imunitního systému zajisté patří pohyb na čerstvém vzduchu, pravidelný a dostatečný pitný režim, pestrá strava, přísun ovoce a zeleniny, adekvátní poměr vitamínů a minerálních látek a zajisté také vhodně zvolené doplňky stravy.

Vitamíny pomáhající ke správné činnosti imunitního systému a druhy vitamínů:

Vitamín C je nejznámějším vitamínem rozpustným ve vodě a je velice důležitý, protože se podílí na správné funkci v podstatě všech buněk našeho organismu. Je výborným antioxidantem, je nezbytný pro celkovou obranyschopnost našeho těla. Podílí se na tvorbě hormonů a je také nezbytný pro naše svaly, kosti, cévy i kůže, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje vstřebávání železa a působí preventivně proti kornatění tepen nebo proti vzniku některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění. Často vitamín C můžete nalézt i v kombinaci například se zinkem či rakytníkem.

Vitamín C je nejznámější a nejčastěji používaný vitamín pro podporu imunity. Nejvíce je známý ve formě prášku či rozpustných tablet. Nalézt ho můžete i v kombinaci například se zinkem či rakytníkem.

Vitamín B většinou souhrnně označovaných jako B-komplex, spadají vitamíny skupiny B, z nichž nejznámější jsou B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (Piridoxin), B9 (kyselina listová), B12 (kyanokobalamin), PP (kyselina nikotinová), která se vyskytuje spolu s ostatními vitamíny skupiny B.

Vitamín A je známý hlavně pro svůj vynikající účinek na zrak a existuje ve dvou formách, jako vitamín A1 (retinol), a vitamín A2 (3-dehydroretinol).  Jestliže je ho v těle nedostatek, může způsobovat šeroslepost nebo barvoslepost, při opravdu velké avitaminóze, může dojít až k úplné ztrátě zraku, či choroby oční rohovky.

Vitamín D patří do skupiny rozpustné v tucích a vzniká v kůži prostřednictvím slunečního záření (vitamín D3) a udržuje tak kožní buňky aktivní a teprve posléze je játry a ledvinami vytvořena aktivní forma vitamínu D (vitamín D2). Tento vitamín je velmi důležitý pro správný vývoj našich kostí a zubů, protože ovlivňuje metabolismus vápníku, fosforu a cukrů a také je důležitý pro játra, ledviny a střeva.

Vitamín E je vitamín rozpustný v tucích, ukládá se zvláště v tukové tkáni, játrech a svalech a je významným antioxidantem, který v našem organismu bojuje s volnými radikály a také odbourává nežádoucí škodliviny z jater.

Vitamínem F jsou označování nezbytné esenciální mastné kyseliny, kyselina linolová, linoleová a arachidonová, které jsou do těla nutné dodávat potravou, protože tělo si tyto kyseliny nedokáže vytvořit žádnou jinou cestou. Tyto esenciální mastné kyseliny jsou základem pro tvorbu a funkci buněčných membrán, ovlivňují naší energii, stav vlasů, pokožky a nehtů, dále pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zabraňují kornatění cév, ochraňují také játra a jsou velmi důležitým elementem při správném vývoji dětí, chrání nás proti zvýšenému krevnímu tlaku a nadváze, podporují imunitní systém, zabraňují krevním sraženinám, chrání organismus proti srdečním chorobám a mozkové mrtvici, působí příznivě na funkci prostaty, dále ovlivňují správnou funkci srážlivosti krve, starají se o naší tělesnou teplotu a působí také preventivně proti rakovině.

Vitamín K patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích a má 3 formy (K1, K2 a K3). Tyto vitamíny se tvoří z bakterií v tenkém střevě. Někteří jedinci však mohou mít problém s absorbováním tohoto vitamínu. V takovém případě je vitamín K3 do těla dodáván synteticky a měl by být podáván s jídlem, aby se mohl lépe vstřebat. Vitamín K je potřebný zejména pro správnou činnost jater a také pro funkčnost srážlivosti krve pomocí takzvaných faktorů srážení krve.